„Mert a mosoly, meggyőződésem szerint, mindig egy kis fényt hoz az életünkbe, meg a máséba is.” (Janikovszky Éva)

„Mosolyogni tessék!”

Ferentzi Eszter

Olvassuk Janikovszky Éva írását. Mosolykampány a címe, és – ahogy azt már az idézetből és a címből is sejthetjük – mosolyogni hívja a kedves, azaz kedvetlen olvasót. És már mosolygunk is. Jólesően nyújtózunk az apró történeteket olvasva: hát igen, mi mindenre nem képes egy puszta mosoly! Jókedvünk is kerekedik. Azaz. Álljunk csak meg. A mosoly: pozitív érzelmi arckifejezés. Ez világos. De mi is van előbb? Az érzelem vagy az arckifejezés? Először jókedvünk van, és aztán mosolygunk, vagy először mosolygunk és aztán lesz jókedvünk?


Mielőtt a kedves - vagy most már kedvetlen - olvasó ráncolná a szemöldökét, hogy miféle különös pszichológiai tyúk-tojás probléma ez, és különben is, milyen lehetetlen feltételezés, hogy a saját mosolyunktól nekünk lesz jókedvünk (és nem is a mosolyunkkal kiváltott pozitív helyzettől!), lássunk egy talán elsőre meghökkentő vizsgálatot, melyet éppen 20 éve publikált három kutató, név szerin Fritz Strack, Leonard L. Martin és Sabine Stepper. A vizsgálatban résztvevő egyetemi hallgatók abban a hiszemben, hogy egy pszichomotoros koordinációt vizsgáló kutatásban vesznek részt, szájukban filctollat tartva végignéztek egy vicces rajzfilmet. (Természetesen az egyéb, a „pszichomotoros koordinációt vizsgáló feladatok” homályos körébe első látásra is besorolható feladatok elvégzése mellett.) Az eredmények szerint azok a vizsgálati személyek, akik csak a fogukkal tartották a filctollat, a megnézett rajzfilmet viccesebbnek ítélték, mint azok, akik csak az ajkukkal tartották azt. Más szavakkal: azok, akiknek a szája a toll tartása miatt mosolyra húzódott, jobban mulattak a rajzfilmen, mint akik csücsörítve nézték azt végig!

A fenti vizsgálat a pszichológiai szakzsargonban a faciális feedback néven elterjedt hipotézis elegáns alátámasztása, mely szerint az arckifejezés maga képes befolyásolni az átélt érzelmi élményt.


A pályamunka  rövidesen teljes terjedelmében olvasható weboldalunkon.

http://mipszi.hu/cikk/090327-mosolyogni-tessek